Divendres, 13 de Octubre del 2024

Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Noticies / Actes per commemorar els bombardejos que va patir Bell-lloc durant la Guerra Civil Espanyola

Actes per commemorar els bombardejos que va patir Bell-lloc durant la Guerra Civil Espanyola

Comencen aquest mateix dissabte 10 de novembre, amb una pedalada per visitar espais de la Batalla del Segre.

L’Ajuntament de Bell-lloc d’Urgell, juntament amb altres entitats del poble ha organitzat tres actes per commemorar els bombardejos que va patir el nostre poble l’any 1938 durant la Guerra Civil Espanyola.

El proper 27 de novembre farà 80 anys que els franquistes van bombardejar el poble de Bell-lloc d'Urgell, causant el pitjor bombardeig a que el nostre poble i la nostra comarca actual, va estar sotmesa.

Aquell bombardeig causà, 21 víctimes locals, gairebé totes elles mortes en el refugi antiaeri que s’havia adequat a “la mina” i des d’on s’accedia principalment des de l’entrada del que és ara el Parc Municipal, molt a prop també, d’on caigué la bomba que va acabar amb les seues vides. Les altres víctimes, una cinquantena de soldats de la rereguarda del front republicà del Segre que estaven replegats al nostre poble, després de la desfeta de la batalla de l’Ebre.

A part de les víctimes mortals, aquell bombardeig va destruir totalment 16 cases i unes 40 més van quedar tocades, a part dels grans forats que van ocasionar les bombes en carrers del poble, on l’any 1936 hi vivien 1.484 persones.


Els 3 actes que s’han organitzat, comencen aquest mateix dissabte 10 de novembre, amb una pedalada per visitar espais de la Batalla del Segre que tenim a tocar del nostre poble, així com els Búnquers dels tossal de Moradilla dels Alamús, els Tossal dels Morts i de la Nora d’Alcoletge, refugis Antiaeris, Trinxeres, el Centre d'Interpretació d’Alcoletge i la Sala Cultural Macià Polo Verdú.

Tot en una jornada de 44km amb bicicleta i amb el guiatge històric del l'historiador David Sancho.

El Club Alpí Bell-lloc, i a demanda també de persones tant del poble com de fora vila, s’ha mostrar obert a poder fer l’activitat en cotxe privat entenent que hi ha força gent interessada en el tema i no té ni bicicleta ni pedala habitualment.

La ruta amb sortida a les 9:30h des del KM0 de la Xarxa d’Itineraris Saludables i Culturals (Parc Municipal) durarà tot el dia (cal portar entrepà) i esta prevista la tornada a mitja tarda.

La sortida és gratuïta, el track de la sortia us el podeu descarregar a:

https://ja.cat/trackbatallasegrebtt

 

El segon acte serà la descoberta d’una placa commemorativa, a l’entrada del Parc Municipal, el diumenge 25 de novembre a les 16:00h al Parc Municipal, emulant aquella tarda tràgica tarda del diumenge del 27 de novembre del 1938, quan a les 16:00h aproximadament el nostre poble patia el bombardeig, mentre els seus habitants feien vida normal entre soldats. Soldats, que alguns d’ells en aquells moment estaven jugant tranquil·lament un partit de futbol on ara hi ha la benzinera. El 27 de novembre del 1938 al poble de Bell-lloc d’Urgell hi havien instal·lats el Servei d’Intel·ligència Militar sota el comandament del “Campesino” albergats a la Torre del Gimferrer, el Cos de ferroviari, Cos d’aviació així com diferents Cossos d’exèrcit com carrabiners o fortificadors. Segurament aquell bombardeig és produir per la gran quantitat de de forces republicanes que hi havia aquell dia al nostre poble.

 

El tercer dels actes serà el dimarts 27 de Novembre, el mateix dia en que 80 anys abans, el nostre poble signava la tarda més negra de la seua història.

Aquest últim acte consistirà en una xerrada amb en Josep Rubió Sobrepere de Cervià de les Garrigues, doctor en Història contemporània, que ens explicarà a les 20:00h a la Sala Multifuncional, les conseqüències i el per que els pobles de la demarcació de Lleida foren bombardejat i com han marcat aquests fets en les nostres vides.

 

En l’organització i destaquen tant l’Ajuntament de Bell-lloc d’Urgell, el Club Alpí Bell-lloc, la Xarxa d’Itineraris Saludables i Culturals i també hi col·laboren Batalla del Segre, el Centre d’Interpretació de la Guerra Civils Armengol Piró, l’Ajuntament d’Alcoletge, la Sala Cultural Macià Polo Verdú de Vilanova de la Barca, Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Mel Alemany i el Centre de Recerques del Pla d’’Urgell “Mascançà”  i agraïments especials als historiadors  Jordi Soldevila, David Sancho, Núria Grau i Jordi Oliva.

Cartell Ruta guiada 10 de novembre

Cartell Xerrada 27 de novembre