Divendres, 14 de Juny del 2024

Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Noticies / L’Ajuntament informa de l'adopció de mesures per a l'estalvi d'aigua per fer front la sequera

L’Ajuntament informa de l'adopció de mesures per a l'estalvi d'aigua per fer front la sequera

Es demana als veïns i veïnes de Bell-lloc d’Urgell que redueixin el consum d’aigua i en especial que segueixin les recomanacions.

L’Ajuntament informa que en episodis de sequera, és indispensable que reduïm el consum d'aigua a tots els nivells.

La sequera és un fenomen cíclic que afecta a Catalunya i en els darrers 20 anys hem viscut 5 episodis d'escassetat d'aigua, el més greu és el que estem vivint des de de 2021 fins l'actualitat.

Segons informa la Comunitat General dels Canals d’Urgell: “La campanya de regs del 2023 ha estat marcada per la sequera i la manca d’aigua al Canal Principal. Les perspectives per afrontar el proper cicle no són optimistes atès que durant el mes de setembre la pluviometria ha estat molt baixa i les aportacions del riu Segre es mantenen a nivells insuficients. La reserva bruta del sistema Oliana-Rialb és de 95 hm3, que representa un volum útil disponible per a regs proper als 45 hm3, quan el consum mig del Canal Principal d’Urgell és superior als 450 hm3 anuals.” 

Davant aquesta situació i que s’han iniciat les tanques d’hivern al Canal d’Urgell l’Ajuntament informa que s’han pres diferents mesures per tal de reduir el consum d’aigua:

  • S’ha tancat el reg de les zones verdes (gespa, arbres, etc)
  • S’han tancat les fonts públiques (excepte la del pati de l’escola)
  • S’implementaran mesures de reducció de consum d’aigua als equipaments municipals (reduccions de cabal d’aigua i altres)
  • S’ha demanat una subvenció a l’Agència Catalana de l’Aigua per substituir canonades d’aigua potable del poble i reduir al màxim les fuites d’aigua.

Per altra banda es demana als veïns i veïnes de Bell-lloc d’Urgell que redueixin el consum d’aigua i en especial que segueixin les següents recomanacions:

  • Aplicar mesures d’estalvi a dins de les llars: reparar fuites, posar difusors a les aixetes, etc. L’Agencia Catalana de l’Aigua té un seguit de recomanacions que es poden consultar al seu web.
  • No regar els jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com privat, excepte per a la realització de regs de supervivència d'arbres o de plantes. Aquest reg de supervivència s'ha de fer amb la mínima quantitat d'aigua indispensable, de 20 h a 8 h, i només mitjançant reg de gota a gota o amb regadora.
  • No utilitzar l’aigua per a l'eliminació de pols i matèria en suspensió a l'aire.
  • No netejar amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ja siguin públics o particulars, excepte si la neteja és resultat d'un accident o d'un incendi, o bé si hi ha un risc sanitari o un risc per a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d'aigua indispensable. S'exclou de la prohibició la neteja d'aparadors i finestres amb galleda i esponja.
  • L'ús en granges d'aigua procedent de la xarxa d'abastament d'aigua potable s’ha de limitar a les quantitats necessàries per a l'abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte. Per a aquest darrer ús cal utilitzar només les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries i només en cas que no es disposi d'una font alternativa i exclusivament mitjançant sistemes de neteja a pressió o d'altres d'una eficàcia equivalent.
  • Per la neteja de qualsevol tipus de vehicle es recomana fer-ho en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l'aigua. Fora dels establiments comercials, es recomana únicament la neteja dels vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula mitjançant l'ús d'esponja i galleda.

 

LA PUJA NO LA CONTROLES, L’AIXETA SÍ.